Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

  ÉRDEKESSÉGEK!

Kép
 

 

 

 

Kép    5.jpg

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ablak kultúrtörténete 1.

 

Az ablak tulajdonképp a házépítéssel egyidős. Az ókorban az egyiptomi házak magasan lévő ablakai még csak szellőztetés szempontját látták el. A korai görög házakon kevés, később, a hellenisztikus kortól, több ablak volt, de ezek többnyire a belső udvar felé néztek. A homlokzati hatásra törekvő római építőművészetben az ablak új architektonikus jelentőséget nyert, sok és nagy ablaknyílással építették (forrás Cograf lexikon).

 

 

 

Az ablak kultúrtörténete 2.

A középkori román stílusú építészetet kisméretű, zömök, félköríves ablakok jellemezték. A gótikában a falfelület tartó szerepe csökkent, így az ablakok mérete meg növekedet, s a gótika lehetővé tette a csúcsíves ablak megjelenését mind az egyházi, mind a világi építészetekben. A reneszánsz korban az ablak építészeti keretrendszerét többnyire úgy alakították, hogy alsó széle gyámköveken nyugvó párkány, míg felső szélén a párkányt íves vagy háromszögletes orom tetézte; a sima faltól jobbra-balra oszlopok különítették el (forrás Cograf lexikon).

 

Az ablak kultúrtörténete 3.

A barokk korban gyakori volt az olyan ablak, amelyeknek a kerete gazdagon elburjánzó plasztikus díszítmény, a klasszicista stílus viszont a lehetőségig lefokozta az ablakkeret díszítését. A 20. századi építészetben az új építési technikák az ablakok változatosságát hozta¸ a Bauhaus fellépése óta gyakoribbá bált olyan épületek megalkotása, amelyek egész külső felülete üvegből készült (forrás Cograf lexikon).

 

Ablak nélkül!

A természeti népek építészetében mint pl. a mongol jurták, az afrikai szalmakunyhók, az indiánok sátrai, az eszkimó hó kunyhói, az iglu vagy a közép-amerikai nádkunyhók ablak nélkül készültek.

 

Mióta készül ablak?

I.e. 4000-ben Görögországban Perzepolisz lakóházainak már ablakszerű nyílásai voltak. Kréta szigetén, a minói palotákban megjelentek a szárnyak és keretek. A görög átrium házakban, a belső udvarra nyíló ablakokat művészien díszítették. I.sz. 100-ban, a rómaiak üvegbetéteket kezdtek használni.

 

Az ablaknyílást csak az i.sz.-után első évszázadokban kezdték csak üveggel lezárni!

Azelőtt fatáblákat, szarulemezeket, máriaüvegeket használtak.

 

Mitől van az ablakoknak ekkora jelentősége?

Manapság az ablakok döntően szerepet játszanak egy ház komfortja és költségei, esztétikai hatása felett. .Az ablakot a zajos világunk, a korlátozott energiahordozók, a biztonság, az értékmegőrzés és értéknövelés iránti igény tette jelentős részévé az épületeknek.

 

A hagyományos ablakok korszerűsége!

A történelmi stílusú lakások gyönyörű, azonban rosszul szigetelt ablakain szökik el a fűtési energia akár 30-40%-a. A nyílászárók cseréjével az energiaköltségek 15-30%-kal csökkenhetnek. Ezen kívül otthonosabbá, komfortosabbá is tehetjük az ablakcserével a lakásunkat.

 

Mióta és miből készül a PVC?

A PVC ipari előállításának alapelvét 1912-ben Fritz Klatte fedezte fel. A só és a kőolaj alapú műanyagnak a gyártása 1938-ban vette kezdetét. Ezzel a felfedezéssel a műanyag gyártás megkezdődött. Eredménye egy viszonylag finom por, vagy granulátum. A műanyag ablak gyártás fontos alapja tehát a PVC.

 

Hangszigetelés az ablak üvegeknél!

A többrétegű üvegezések esetében az alap hangszigetelési érték 32-34 dB,ami igény akár tovább fokozható akár 51 dB-ig is. Viszonyítás képen néhány érték: átlagos emberi beszéd 20dB, autók belső zajszintje 76-78 dB, autóriasztók 110 dB, fájdalomküszöb 120 dB.

 

Miért párásodik az ablak?

Az ablak felülete többnyire hidegebb általában, mint az épület falának belső felülete. Emiatt, ha a belső levegő páratartalma amikor elér egy szintet – akkor a belső levegő nem tud már több vizet megkötni -, és a pára először az ablak üvegén, mint a leghidegebb felületen lecsapódik .

 

Mennyi idő elteltével szilárdul meg a púrhab, az ablak beépítése után?

Ez jócskán függ az időjárási viszonyoktól is (hőmérséklet, páratartalom stb) valamint hogy téli vagy nyári purhabot használunk, de kijelenthető hogy a teljes és biztos kötés 24 órán belül létrejön azaz a pur hab megszilárdul.

 

A nyílászárók hőszigetelése!

Épületeink hő veszteségének nagy része, 35-40%-a a nyílászáró szerkezeteken keresztül jön létre, főképp ezért is érdemes az elöregedett ablakokat új korszerű (műanyag, fa) nyílászárókra kicserélni. Fontos szempont még a kicserélt nyílászárók esetében az esztétikai hatás is. Természetesen minden épületnek megvan a maga saját stílusa, jellege, minden vásárlónak saját ízlésvilága, igénye, ezek figyelembe vételével kell kiválasztani, ajánlani az adott nyílászárót, ajtót, ablakot.

 

Mennyire járulnak hozzá az ablakok az építkezésekhez?

Nyugodtan kijelenthető hogy a nyílászárók az egyik legfontosabb részei az épülő háznak. Ezen kívül fontos szempont az is hogy hogy fogjuk érezni majd magunkat a felépített vagy felújított lakásban, mennyire lesznek esztétikusak. praktikusak az új nyílászáróink?

 

 

 

 

 

 

 

 

 Budapest, 2009.01.01.

 

 
 

 

Nyelvek

Magyarnémet

Képgaléria


Levelezőlista


Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 25
Összes: 518650
Hónap: 5360
Nap: 383